Hvad er vægtneutral sundhed?

af | jan 20, 2020

Inden for de seneste årtier er der kommet mere og mere fokus på den såkaldte vægtneutrale tilgang til sundhed. Men hvad går den vægtneutrale tilgang til sundhed egentlig ud på – og hvad er formålet med ikke at fokusere på vægten?

Den vægtneutrale tilgang til sundhed, der på engelsk også går under betegnelserne non-diet, weight-neutral, weight-inclusive, eller health at every size® (HAES®) approach, er en holistisk tilgang til sundhed. Den centrale antagelse i den vægtneutrale tilgang til sundhed er, at et individs sundhedstilstand afhænger væsentligt mere af personens sundhedsadfærd end af tallet på vægten, og at det derfor er muligt at hjælpe mennesker med at opnå en øget sundhedstilstand ved at hjælpe dem med at ændre på måden de tager vare på sig selv og deres krop – uafhængigt af ændringer i vægten.

Den vægtneutrale tilgang til sundhed er opstået som en modreaktion på den mere traditionelle, vægtfokuserede tilgang til sundhed, hvor vægt og vægttab spiller en central rolle i ikke kun forebyggelse men også behandling af en lang række sundhedsmæssige problemstillinger. Den vægtfokuserede tilgang til sundhed har nemlig vist sig at medføre en lang række utilsigtede konsekvenser for de mennesker, der udsættes for den – herunder specielt mennesker i store kroppe. Af de mest centrale konsekvenser kan nævnes de fysiologiske konsekvenser, der er forbundet med yoyo-vægt, og de psykologiske konsekvenser, der er forbundet med dels en overoptagethed af mad, krop og vægt, som slankekure og fokus på vægttab ofte medfører, og dels den stigmatisering og diskriminering, der finder sted af mennesker i store kroppe på samfundsplan.  

Din sundhedstilstand afhænger ikke af tallet på vægten!

Som en konsekvens af dette har man i stedet forsøgt at skabe en tilgang til sundhed, der reelt set hjælper mennesker med at opnå et øget sundhedstilstand uden at fokusere på vægten som det primære problem. Selvom såkaldt “overvægt” typisk er associeret med øget sygdomsrisiko og dødelighed, så er der nemlig aldrig etableret en egentlig årsagssammenhæng. De fleste epidemiologiske studier tager nemlig ikke højde for faktorer som sundhedsadfærd, yoyo-vægt og socioøkonomisk status, når de undersøger sammenhængen mellem vægt og sygdomsrisiko, til trods for at disse faktorer har en væsentlig påvirkning på individets sundhedstilstand.

Studiet viser netop, at når man rent faktisk går ind og korrigerer for sundhedsadfærd (herunder indtag af frugt og grønt, fysisk aktivitet, ikke-rygning og moderat alkoholindtag), så udlignes forskellen mellem såkaldte “normalvægtige” og “overvægtige” individers mortalitet i takt med at flere typer af sundhedsadfærd er til stede hos individet. Er alle fire typer af sundhedsadfærd til stede, er der stort set ingen forskel i mortalitet mellem de forskellige kategorier.

Mit navn er Anne Skjærbæk, og jeg hjælper mennesker, der kæmper med yoyo-vægt, overspisning, følelsesmæssig spisning og madstress, med at få et mere naturligt og afslappet forhold til mad – og jeg kan også hjælpe dig!

Den vægtneutrale model 

Måden man helt konkret hjælper mennesker inden for den vægtneutrale tilgang til sundhed er altså ved at hjælpe dem med at afkoble vægt fra sundhed og i stedet hjælpe dem med at skabe vedvarende og nydelsesfulde sundhedsvaner, der kan være med til at øge deres sundhedstilstand såvel som livskvalitet. Dette gøres typisk med udgangspunkt i tre overordnede fokusområder, nemlig intuitiv spisning, nydelsesfuld bevægelse og kropsaccept.

Mennesker opfordres altså med andre ord til at regulere deres madindtag på baggrund af indre signaler, herunder sult, mæthed og nydelse, at acceptere og respektere deres nuværende krop samt at indgå i nydelsesfuld bevægelse, hvorved der netop er fokus på at opnå øget velvære i stedet for at fokusere på at ændre kroppen og/eller opnå et vægttab. Alt dette sker på en basis af selvomsorg og selvmedfølelse (også kaldet self-compassion på engelsk).

Er du interesseret i at vide mere?

Er du interesseret i at læse mere om den vægtneutrale tilgang til sundhed, herunder argumenterne for at gå i en mere vægtneutral retning, så kan du læse mere på hjemmesiden www.vaegtneutralsundhed.dk, som jeg har oprettet sammen med 3 andre sundhedsprofessionelle med det formål at udbrede kendskabet til den vægtneutrale tilgang til sundhed. Jeg arbejder selv professionelt ud fra den vægtneutrale tilgang til sundhed, så hvis du står og mangler en vægtneutral behandler, så husk at du altid er velkommen til at kontakte mig for en gratis, uforpligtende snak om dig og sin situation. 

Kærlig hilsen
Anne Skjærbæk

Drømmer du om at lære at spise intuitivt og få et mere naturligt forhold til mad, dig selv og din krop? Så tag mit onlineforløb Slip madens magt. Hvis du tilmelder mig mit nyhedsbrev, får du endda en rabatkode, som du kan bruge til at spare 20% på forløbet. Du kan læse mere om forløbet på linket herunder: