Min historie

Mit navn er Anne, og jeg ved alt om, hvordan det er, når det føles som om, maden har taget magten over en.

Det meste af min ungdom var mad og sundhed stort set det eneste, der fyldte i mine tanker. Jeg vejede alt, hvad jeg spiste, og vidste præcist hvor mange kalorier, der var i forskellige fødevarer. Jeg gik aldrig i byen, fordi jeg ikke havde lyst til at indtage alkohol, og jeg sagde ofte nej til til sociale arrangementer, fordi jeg var bange for at spise noget, jeg ikke vidste, hvad var. 

Når jeg en sjælden gang imellem var kommet til at spise noget, der i min verden kunne defineres som usundt, så gik jeg fuldstændig amok og spiste, indtil der ikke var mere. Efterfølgende fik jeg ekstrem ondt i maven og blev ramt af et hav af negative tanker. Jeg kunne slet ikke bære tanken om, at det usunde skulle blive i min krop og gøre mig både usund og tyk, og den eneste måde jeg kunne få både mavepinen og den dårlige samvittighed til at forsvinde var ved at kaste det hele op igen.

I starten troede jeg, at jeg havde fundet den perfekte løsning. Men stille og roligt begyndte det at tage overhånd, og i løbet af gymnasiet kom jeg i behandling for bulimi på børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling. Jeg stoppede hurtigt med at kaste op og blev derfor også hurtigt afsluttet fra psykiatrien. Men alle de negative tanker, jeg havde om mig selv, min krop og maden, havde ikke ændret sig det mindste. Jeg havde fortsat en kæmpe frygt for at spise usunde fødevarer, og den frygt blev kun forstærket af, at jeg nu ikke længere havde muligheden for at fortryde.  

Jagten efter den sundeste måde at leve på

For mig var der kun én løsning på det problem, og det var aldrig mere at røre usunde fødevarer. Så jeg gik på jagt efter den sundeste måde at leve på. Jeg læste alt, hvad jeg overhovedet kunne om sundhed, og hver gang der kom en ny sundhedstrend, så var jeg den første til at afprøve den. Ironisk nok fik jeg dog bare mere og mere ondt i maven, jo mere restriktiv jeg blev – og jo mere restriktiv jeg blev, jo større blev min trang til at spise alle de ting, som jeg havde forbudt mig selv.

I den periode, hvor jeg levede allermest restriktivt, leve jeg 100 % økologisk, glutenfrit og vegansk. Jeg brugte flere tusinde kroner på mad hver måned – og næsten lige så meget i min lokale helsekostbutik. Jeg var dybt fascineret af tanken om, at man kunne optimere sin sundhed igennem indtagelsen af diverse superfoods, så selvom de fleste af dem smagte ganske forfærdeligt og kostede det hvide ud af øjenen, så toppede jeg troligt min morgenmad med superfoods i alle regnbuens farver. Alligevel havde jeg ofte ondt i maven op til 6 timer efter, jeg havde spist et måltid.

På et tidspunkt valgte jeg at opsøge en læge for at finde ud af, hvorfor jeg gik rundt med konstant ondt i maven. Efter at have fået lavet et hav af tests, der alle viste sig at være negative, spurgte hun mig, om jeg ofte følte mig stresset i forbindelse med mine måltider. Selvom jeg allerede på daværende tidspunkt havde en bachelorgrad i psykologi, var det aldrig før faldet mig ind, at mine maveproblemer kunne være forårsaget af noget psykisk. Men ikke desto mindre viste det sig at være lige præcis det, der var galt. Mit forstyrrede forhold til mad – som jeg senere fandt ud af var ortoreksi – havde simpelthen givet mig madstress. 

Vejen ud af mit madfængslet

Mit liv ændrede sig ikke den dag, men det satte alligevel nogle tanker i gang om, at det jeg havde gang i rent faktisk ikke var sundt for mig, og at jeg havde udsat min krop for en enorm belastning ved at leve så restriktivt, som jeg gjorde. Mit forhold til mad begyndte dog først for alvor at ændre sig, da jeg begyndte på ernæring og sundhedsuddannelsen og mødte min nuværende kæreste. Kombinationen af reel, evidensbaseret viden om ernæring og en enorm forståelse fra min kærestes side gjorde, at jeg stille og roligt begyndte at implementere flere og flere ting i min kost. Det var også omkring dette tidspunkt, at jeg stiftede bekendskab med intuitiv spisning, og så gik det pludseligt hurtigt. Efterhånden som månederne gik, var der pludseligt færre og færre ting, jeg ikke længere kunne spise.

Havde du spurgt mig for bare 5 år siden, om jeg troede på, at jeg nogensinde ville blive rask fra min spiseforstyrrelse, så havde jeg formentligt sagt nej. Ikke desto mindre så har jeg i dag det, jeg vil betegne som et helt naturligt og afslappet forhold til mad. Jeg spiser, når jeg er sulten, og jeg stopper med at spise, når jeg er mæt. Der er ikke længere nogen fødevarer, som jeg ikke må eller tør spise – og mad fylder generelt kun i mine tanker, når jeg har brug for det. 

For mig har det været en kæmpe øjenåbner at finde ud af, at måden vi tænker om mad og sundhed har så stor en indvirkning på vores adfærd, og at man ved at ændre på disse opfattelser kan ændre på de adfærdsmønstre, der er direkte skadelige for os. Det er også netop én af årsagerne til, at jeg efterfølgende bl.a. har valgt at uddanne mig til kognitiv terapeut og intuitiv spisningsvejleder og nu lever af at hjælpe andre, der ligesom mig selv kæmper en daglig kamp mod maden.

Er du klar til at bryde ud af dit madfængsel?

For mig tog det alt for mange år, før jeg fandt ud af, hvordan det kunne lykkes mig at bryde ud af det fængsel, som det at have et forstyrret forhold til mad kan føles som. Så lang tid behøver det dog ikke tage for dig – specielt ikke hvis du lader mig være din vejleder på rejsen mod et mere naturligt og afslappet forhold til mad, dig selv og din krop.

Er du i tvivl, hvorvidt et forløb hos mig er den rigtige løsning for dig? Så husk at du altid er velkommen til at kontakte mig for en gratis, uforpligtende snak om dig og din situation.

Kærlig hilsen
Anne Skjærbæk

Mit navn er Anne Skjærbæk, og jeg hjælper primært kvinder, der kæmper med yoyo-vægt, overspisning, madstress og kronisk dårlig samvittighed, med at give slip på madens magt én gang for alle, så de i stedet kan få et mere naturligt og afslappet forhold til ikke kun mad men også dem selv og deres krop – og jeg kan også hjælpe dig!

Vil du høre mere om min historie?

Vil du høre mere om min egen historie med ortoreksi og bulimi? Så lyt til afsnit #3 af podcastet Detox din Hjerne fra dengang jeg var tilknyttet Livsstilshuset v/Morten Elsøe.

Kontakt

Har du nogle spørgsmål, eller er du i tvivl om, hvorvidt et forløb hos mig er den rigtige løsning for dig? Så kontakt mig igennem kontaktformularen og få en gratis, uforpligtende snak og dig og din situation.

Anne Skjærbæk
Skejbytoften 161A
8200 Aarhus N

kontakt@anneskjaerbaek.dk

Copyright © 2018 Anne Skjærbæk | Skejbytoften 161A | 8200 Aarhus N | kontakt@anneskjaerbaek.dk | Handelsbetingelser