Derfor skal du droppe slankekuren én gang for alle

af | jan 7, 2019

Kæmper du med overspisning, yoyo-vægt og konstante bekymringer omkring din mad, din krop og din vægt?

Så er mit bud, at du formentligt har været på et hav af slankekure i forsøget på at komme dine problemer med mad til livs. Slankekure, der umiddelbart har set ud til at virke på kort sigt, men som på længere sigt ikke har medført andet end, at du har taget alle de tabte kilo (og måske endda flere) på igen efterfølgende og har siddet tilbage med følelsen af dårlig samvittighed, skyld og skam over, at du ikke har været i stand til at styre dit madindtag.

Lyder det bekendt for dig? Så skal du vide, at du altså langt fra er alene! Rigtig mange mennesker kæmper nemlig en daglig kamp mod maden, og rigtig mange mennesker har forsøgt at løse det ved at gå på den ene slankekur efter den anden. Men lige lidt har det hjulpet –  og det er der en rigtig god grund til! 

Sandheden er nemlig, at slankekure ikke virker, og at de ofte gør langt mere skade end gavn – og her taler jeg altså ikke kun om alle de der “tab dig 5 kilo på 5 dage“-lynkure, som vi konstant bliver eksponeret for i damebladene. Ordet “slankekur” er nemlig bare en fællesbetegnelse for alle de handlinger en person gør i et aktivt forsøg på at tabe sig. Det er derfor fuldstændig ligegyldigt, om man kalder det en slankekur, en livsstilsændring, en vaneændring eller noget helt andet. Det er nemlig hele processen bag det aktivt at forsøge at tabe sig, der ikke virker for størstedelen. 

Et selvforstærkende mønster

Når man går på slankekur, havner man nemlig i et selvforstærkende mønster. Det starter typisk ud med, at man har en eller anden form for utilfredshed med sin krop eller sin vægt. Det kan være, at man har et ønske om at tabe sig, få en lavere fedtprocent eller en fladere mave – og for at opnå det, vælger man at gå på slankekur og/eller begynder at sætte restriktioner på sit madindtag.

Mit navn er Anne Skjærbæk, og jeg er vægtneutral behandler med speciale i forstyrret spisning, selvkritik og lavt selvværd. Jeg hjælper mennesker, der kæmper med yoyo-vægt, overspisning, følelsesmæssig spisning og madstress, med at få et mere naturligt og afslappet forhold til mad – og jeg kan også hjælpe dig!

I starten virker det som den perfekte løsning. Man taber sig hurtigt og oplever en følelse af at være i kontrol. Men efter noget tid er det bare som om, det bliver sværere og sværere at overholde slankekuren. Man begynder at få en øget trang til mad og oplever cravings efter alle de fødevarer, som slankekuren ikke tillader. 

Herfra er det blot et spørgsmål om tid, før man falder i og ender med at med at overspise i alle de ting, som man ellers havde forsøgt at holde sig væk fra – typisk med vægtøgning, skyld og skam til følge. På et eller andet tidspunkt vender den her utilfredshed med krop og/eller vægt dog tilbage, og så starter man forfra ved at gå på endnu en slankekur.  

Slankekure virker ikke

Det her mønster tænker jeg, at de fleste, der nogensinde har prøvet at være på en slankekur, kan genkende. Det er det mønster, der fører til yoyo-vægt, og som er en af hovedårsagerne til, at slankekure reelt set ikke virker i længden. Faktisk viser studier, at helt op til 95% af alle dem, der aktivt forsøger at tabe sig (uanset hvilken tilgang de bruger til det), ender med at tage alle de tabte kilo på igen inden for en 5-årig periode, og at et sted mellem 40-65% ender med at tage endnu mere på, end de har tabt. 

Dertil kommer, at det at gå på slankekur faktisk også er en af de mest hyppige årsager til, at man udvikler og efterfølgende fastholdes i et forstyrret forhold til mad, krop og vægt. Studier viser, at omkring 35% af alle dem, der går på slankekur, ender med at udvikle et forstyrret forhold til mad, hvoraf ca. 20-25% af disse udvikler en reel, behandlingskrævende spiseforstyrrelse, herunder anoreksi, bulimi eller BED. Når man kigger på de 5%, der rent faktisk har formået at opretholde et vægttab i mere end 5 år, så er der typisk også en grad af forstyrret spisning involveret. Det vægttab de har opnået er altså opnået på bekostning af deres mentale helbred.

Hvorfor bliver vi ved med at gå på slankekur?

Men hvis slankekure reelt set ikke virker – og det at gå på slankekur både øger risikoen for vægtøgning og udvikling af et forstyrret forhold til mad – hvad er så årsagen til, at vi bliver ved med at gøre det? Formentligt fordi vi har en tendens til kun at give slankekuren credit for den første del af processen, nemlig den del hvor vi opnår et vægttab.

Alle følgevirkningerne i form af øget optagethed af mad, craving efter specifikke fødevarer, madstress, sundhedsforvirring, overspisninger og vægtøgning tilskriver vi noget helt andet: nemlig manglende viljestyrke. Vi opfatter det som et udtryk for, at det er os selv, der er noget galt med, fordi vi ikke er i stand til at overholde slankekuren – og derfor skal vi bare tage os sammen og prøve igen! 

Men bare lige for at slå én ting helt fast med syvtommersøm, så er der altså ingenting galt med dig, bare fordi du ikke er i stand til at overholde en slankekur. Det er ikke et spørgsmål om, at du har rygrad som en regnorm og derfor blot skal prøve endnu hårdere. Det er derimod et spørgsmål om, at slankekuren reelt set ikke har formået at hjælpe dig med at løse det bagvedliggende problem – og formentligt blot har været med til at gøre problemerne endnu større.

For uanset hvordan vi vender og drejer det, så er det altså ikke lykkes os at finde én eneste tilgang til vægttab, der skaber varige ændringer for flertallet – i hvert fald ikke i nogen positiv retning! De fleste kan sagtens tabe sig midlertidigt, men på længere sigt risikerer de rent faktisk blot at komme til at veje endnu mere og få et endnu mere forstyrret forhold til mad, krop og vægt, end de havde i forvejen. 

Drop slankekuren én gang for alle

Hvis du virkelig gerne vil komme dine problemer med mad og/eller vægt til livs, så er det derfor en helt anden tilgang, der skal til. En tilgang, hvor det handler væsentligt mere om at forstå, hvorfor du spiser, som du gør, samt at ændre på de uhensigtsmæssige tanke- og adfærdsmønstre, der lige nu er med til at fastholde dig i et anstrengt eller decideret forstyrret forhold til ikke kun mad men også dig selv og din krop. 

Mit bedste råd til dig, hvis du kæmper en daglig kamp mod maden, er derfor at droppe slankekuren og i stedet begynde at fokusere på dit forhold til mad – herunder hvad det er, du bruger maden til. Når man kæmper en daglig kamp mod maden, så er der nemlig altid en årsag, og det er netop denne årsag, som du er nødt til at blive bevidst om – og på sigt blive i stand til at gøre noget ved – hvis du reelt set skal komme sine problemer med mad og vægt til livs. 

Er du selv en af dem, der har været på et hav af slankekure – og har det at gå på slankekur reelt set hjulpet dig med at opnå et varigt vægttab, eller har det blot været med til at gøre situationen endnu værre? Lad mig endelig høre dine tanker i kommentarfeltet nedenfor.

Kærlig hilsen
Anne Skjærbæk

 

Vil du gerne have hjælp til at droppe slankekuren én gang for alle, så du i stedet kan få et naturligt forhold til mad? Så tag mit onlineforløb Slip madens magt. Hvis du tilmelder mig mit nyhedsbrev, får du endda en rabatkode, som du kan bruge til at spare 500 kr. på forløbet. Du kan læse mere om forløbet på linket herunder: